Zes jaar geleden is Bas geboren, Bas is de kleine broer van Nore van negen jaar en de grote broer van Aster drie jaar oud. Onze zoon Bas bleek bij zijn geboorte onverwacht het syndroom van Down te hebben. Linus mijn man merkte kort na de geboorte dat zijn oortjes anders waren dan onze andere kinderen. Zelf zag ik dit niet meteen, of wilde ik dit niet zien. We hoefden ons toch geen zorgen te maken want de nekplooimeting was goed?
Anderhalve dag na zijn geboorte stond de kinderarts aan ons bed en zei dat ze een vermoeden hadden dat onze zoon het Syndroom van Down heeft. Dit was voor ons echt wel een mokerslag in ons gezicht. We konden daarna kiezen om naar huis te gaan want op de definitieve uitslag moesten we vijf dagen wachten. Dit was voor ons een helse periode, je wordt van de ene emotie naar de andere geslingerd. Na deze vijf dagen kregen wij dan de bevestiging dat hij het Syndroom van Down heeft. Maar wat nu? Ik kon niet afhaken en ben een jaar van slag geweest maar je moet toch verder.
Daarna begon de zoektocht naar mogelijkheden voor Bas, mogelijkheden om hem zo goed mogelijk te begeleiden en wat kan ik als mama daaraan kan doen?
Al zoekend op Facebook kwam ik terecht op de Facebookpagina van Leespraat. Ik ben me hier toen in gaan verdiepen en ontdekte zo voor Bas een zeer goede methode om te leren praten/communiceren en nu al een beetje te leren lezen. Toen Bas 2 jaar was, ben ik de basis workshop gaan volgen bij de organisatie Stichting Scope. Dit is de website van de oprichster van Leespraat Hedianne Bosch https://stichtingscope.nl/leespraat/ Nadat ik de basisworkshop gevolgd had ben ik vol enthousiasme met Bas aan de slag gegaan. Ik merkte bij Bas meteen een wereld van verschil en merkte dat dit bij hem echt wel de juiste methode is om eerst te leren praten, communiceren, zelfstandiger te laten worden en zaken ook beter te leren begrijpen.
Ik merkte als mama dat als ik extra begeleiding zocht in Leespraat voor Bas hier in België, het aanbod zeer beperkt is. Hier in België is er echter heel veel vraag naar leespraatbegeleiding voor kinderen met een auditieve beperking. Daarom heb ik besloten om de sprong te wagen en de opleiding leespraatbegeleidster te gaan volgen. Ik ben afgestudeerd in januari 2022 en ben nu voltijds aan de slag om andere gezinnen te begeleiden in het toepassen van Leespraat en Rekenlijn met hun kind in het dagelijkse leven. Momenteel begeleid ik reeds negen kindjes.
Met Bas gaat gelukkig alles verder goed. Hij is gezond en gaat nu naar Parcival Steinerschool type 2, dit is een school voor buitengewoon onderwijs waar men werkt met het leerplan vanuit de steinerpedagogie en de inzichten van de antroposofische heilpedagogie. Hij staat vrolijk in het leven en kan zich goed verstaanbaar maken dankzij de methode Leespraat.
Bas vergt wel extra zorgen en soms moeten hem wat meer uitleggen dan onze andere kinderen. Onze vakantie passen wij aan aan het niveau van Bas. Voor de rest proberen wij hem zoals onze andere kinderen op te voeden we proberen hem geen voorkeursbehandeling te geven of iets dergelijks.
Als ouder van een kind met het Syndroom van Down vinden we het leerrijk en proberen van kleine stapjes te genieten. We hebben veel downs maar ook veel ups, we proberen van elke kleine evolutie met hem te genieten. We zien hem super graag, de broer en de zus nemen hem ook zoals hij is. Bas is Bas.
Wil je meer weten over de methode leespraat en je zoek extra begeleiding?
- op de site van Stichting Scope vind je alle leespraatpraatbegeleiders in jouw regio: http://stichtingscope.nl/leespraatbegeleiding/
- Je kan zelf ook als ouder zijnde workshops volgen deze info vind je ook via de site van stichting Scope: http://stichtingscope.nl/workshops/
Wat bied ik aan?
Een individuele begeleiding op maat van uw kind. Aan de hand van een kennismakingsgesprek bekijken we samen wat ik voor jullie als gezin kan betekenen.
begeleiding van uw kind | Begeleiding van de ouders |
Begeleiding in Leespraat en Rekenlijn in de school/thuissituatie overdag op zijn/haar niveau. Dit met als doel om uw kind te leren praten, communiceren, zaken leren begrijpen, gedragsregulerend werken, zelfstandigheid stimuleren, alsook te leren lezen. Alsook de voorbereiding tot rekenen en ruimtelijk begrip aan de hand van Rekenlijn. | Hoe pas ik Leespraat en of Rekenlijn toe in de thuissituatie en hoe pas je dit toe in het dagelijkse leven? |
Indien u interesse heeft kan u mij altijd contacteren via volgende kanalen:
- www.leespraatmetan.be
- e-mail adres: leespraatmetan@gmail.com
- Facebook : Leespraat met an
- Instagram: Leespraat met an